Resurssit eli työkaluja ja vinkkejä

ADHD-aivot ovat mahtavat mutta joskus niiden kanssa tarvitsee apua. Tänne lisään löytämiäni resursseja eli erilaisia sovelluksia ja työkaluja.

Focus@Will

Focus@will on musiikkisovellus, jonka teho perustuu tutkimukseen. Se ei siis ole kuin Spotifyn “keskittymismusiikkilistat”, jotka perustuvat jonkun käsitykseen siitä, mitä keskittyessä halutaan kuunnella. 

Focus@will kysyy ensin muutaman perusjutun sinusta ja suosittelee sen jälkeen tietyn teemaista musiikkia. Minulle tuli vesi, josta en pitänyt ollenkaan. Itselleen parhaan teeman löytää parhaiten kokeilemalla.

Oleellisin on kuitenkin tempo, jonka valitset, ja jolla stimuloit aivosi. Se voi olla matalan, keskitason tai korkean energian (tempon) musiikkia. Tämä myös muuttuu valitsemasi työskentelyajan mukaan. Jos laitat ajastimeen tunnin, musiikki auttaa sinua ensin pääsemään keskittymisen tilaan, ja sen jälkeen pysymään siellä. Jokaisella käyttökerralla laitat ajastimen päälle ja ajan kuluttua annat arvion sille, miten hyvin keskityit tekemiseesi. Näin alat löytää itsellesi sopivinta äänimaisemaa.

Minulle parhaaksi on osoittautunut teema ambient korkean energian tasolla. Se auttaa keskittymiseen yhtä hyvin kuin stimulantti. 

ADHD-tyypillisesti en tietenkään halua testata muita teemoja, ja aina kun yritän, palaan tuohon. 

Focus@will löytyy sovelluskaupoista ja maksaa 57 € vuodessa viikon testijakson jälkeen. 

20 minuutin sääntö

Vaikea aloittaa? Kokeile 20 minuutin sääntöä! Moni tuntee Pomodoro-menetelmän, jossa laitetaan ajastin 25 minuutiksi ja sitten saa 5 minuutin tauon. Minulle – ja todennäköisesti muillekin ADHD-aivoisille – tuo on palkkiona niin pateettinen että masennun jo ajatuksesta. 5 minuuttia! 

Huijaan aivojani näin: Kun on tylsä (tai hauska mutta vaikeasti aloitettava) juttu tehtävänä, laitan Datexx Cuben  ja yllä mainitun Focus@will-sovelluksen 25 minuuttiin. Päätän, että teen asiaa tuon ajan ja sitten saan lopettaa. Vielä kertaakaan en ole halunnut lopettaa 25 minuutin kuluttua. Ongelmahan on alkuun pääseminen ja aikasokeus. 

Tuossa ajassa alkuun pääseminen on jo palkinnut aivojani niin että haluan saattaa tekemisen loppuun. Tai ainakin eteenpäin. Viimeisten 5 % aikaansaaminen on edelleen haaste, johon haen sopivaa tekniikkaa. 

PS: Ajastimista paras on Datexx Cube koska siinä ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin kääntää kuutio! Kellot ja puhelimet vaativat usein liikaa vaiheita. Ostin omani (bambuinen, jossa 5, 10, 20 ja 25 min) Amazonilta, mutta sitä ei näytä enää olevan saatavilla. Oleellisinta, että ajastimen käynnistäminen on mahdollisimman helppoa. Jokainen kynnys aloittaa täytyy eliminoida!

Focusmate

Kirjaimellisesti: keskittymiskaveri! Focusmate on sovellus, jossa voit varata 50 tai 25 minuutin työskentelyjakson itsellesi täysin tuntemattoman ihmisen kanssa. Kirjaudut sisään ja valitset itsellesi sopivan ajan. Saat vahvistuksen sähköpostiisi.

Keskittymisajan alkaessa otat videoyhteyden keskittymiskaveriin, joka voi olla ihan missä tahansa päin maailmaa. Voit oman profiilisi yhteydessä rajata, haluatko työskennellä vain miesten tai vain naisten (tai sellaisiksi itsensä identifioivien) tai kenen tahansa kanssa. Itse en esimerkiksi viihdy miehen katseen edessä ja siihen on syynsä.

Kerrotte toisillenne, mitä haluatte saada aikaan. Lyhyesti. Esimerkiksi: I am writing a book chapter. Pääosin käytetty kieli on englanti, mutta kohdalle on osunut myös ruotsalainen keskittymiskaveri, ja siinä toki snackattiin svenskaa. Tarkoitus ei ole jutustella pitkään, joten vähäisemmälläkin kielitaidolla pärjää.

Ja pointti on: Et pompi pesemään pyykkiä, et hakemaan kahvia. Et ala surffata yhtään missään tai tsekkaamaan somea. Vaikka sitä toista ei yhtään kiinnosta, mitä puuhaat. Tämä toimii! Sinulla on oma keskittymiskaveri, jota et halua pettää.

Kun 50 (tai 25) minuuttia on kulunut, kello kilahtaa. Kerrotte toisillenne, miten meni. Sanotte heipat ja suljette yhteyden.

Käytin tätä kesällä 2021 todella paljon ja sain todella paljon aikaan. Sitten se jäi, koska… hmm… me ADHD-ihmiset unohdamme. Mutta suositella voin lämpimästi.

Ilmaisversiolla saa 5 sessiota viikossa, maksullinen on 5 euron luokkaa kuussa ja sessioita rajattomasti. Jotkut myös siivoavat tai kuntoilevat Focusmaten avulla.

Focusmate.com