ADHD aikuisilla naisilla

Mahdottoman ihanien naisten oma sivusto
Supernainen ja kultaviitta

ADHD aikuisilla naisilla

Viime vuosina on vihdoin alettu ymmärtää, että ADHD ei ole vain villien poikien ja syrjäytyvien miesten ongelma. Naisten ADHD vaikuttaa myös eri tavoilla elämänpolkuun kuin miesten. Miehillä on perinteisesti arvostettu nopeutta, impulsiivisuutta, (tyhmän)rohkeutta ja riskinottoa. Naisilla nämä piirteet ovat olleet vähemmän arvostettuja sekä koulussa, vanhempana että työmarkkinoilla.

Maailmasta puuttuu (suomenkielistä) aikuisille ADHD- ja ADD-naisille suunnattua tietoa, jonka olisi kirjoittanut itse ADHD:n kanssa elävä.

Sivuston tarkoitus on jakaa tietoa kaikesta siitä, mihin se vaikuttaa ja miten sen kanssa elää. Tieto ei lisää tuskaa vaan itseymmärrystä ja lempeyttä itseä kohtaan. Aikuiset ADHD-naiset ovat poikkeuksellisista kyvyistään huolimatta tavattoman kriittisiä itseään kohtaan.

Miksi en selviä siitä, mikä muille on niin helppoa?

Mutta teen ja tajuan paljon sellaista, mihin muut eivät kykene?

Tutkimuksen mukaan ADHD-lapsi on saanut 10. ikävuoteen mennessä 20 000 kertaa useammin negatiivista palautetta kuin neurotyypillinen (lue lisää täältä). Lisäksi hyperaktiivisuuden ja tarkkaamattomuuden ilmentymät ovat naisilla usein häpeällisiä.

Naisen (äidin) kuuluisi kyetä muistamaan lasten menot ja saada itsensä ja perheensä ajoissa ovesta ulos. Naisen ei kuulu törmäillä huonekaluihin, ottaa riskejä ja/tai olla sosiaalisesti vetäytyvä tai kömpelö. Avun pyytäminen on vaikeaa.

Diagnoosivaiheessa valveutunutkaan lääkäri ei osaa kertoa, mitä keski-ikäinen nainen tarvitsee selvitäkseen ADHD:n kanssa. Lisäksi ehkä puuttuu jaettavaa tietoa puolisolle, perheelle ja muille läheisille.

Aikuisilla ADHD-naisilla on paljon annettavaa

ADHD-naisista on Suomessa varsin vähän tutkimusta, mutta kokemukseni mukaan tarkkaamattomille, takarivin poissaoleville ADHD-tytöille (joilla usein on myös dysleksiaa) suositellaan alhaisen koulutusasteen ammatteja. Tämä herättää kysymyksen, jääkö meiltä lahjakkuutta hyödyntämättä, kun levottomat ja/tai  tarkkaamattomat nuoret naiset ohjataan unohtamaan haaveensa tai kunnianhimoiset tavoitteensa.

ADHD-tyttö on luova, intuitiivinen ja älykäs laatikon ulkopuolinen ajattelija, jolla on yhteiskunnalle paljon annettavaa.

Oireet ovat tutkimuksen mukaan tytöillä pahimmillaan juuri yläkouluiässä, pojilla nuorempana. Diagnoosikriteerit silti edellyttävät, että oireet alkavat ennen kouluikää. Tietoa siis tarvitaan. 

Tätä on tulossa:

Löydät täältä tulevaisuudessa blogeja ja artikkeleita seuraavista osa-alueista: Diagnostiikka; lääkitys; ajankäytön ja aikaansaamisen strategiat; organisointi (sotkuinen pää tarvitse siistin ympäristön); ADHD työelämässä; parisuhde ja muut ihmissuhteet; valinnat ja miten loistaa omassa elämässään; häpeä ja perfektionismi.

Kirjoittajana olen sekä kokemusasiantuntija että analyyttinen tutkija (filosofian tohtori). Olen itse elänyt ADHD:n kanssa ja saanut diagnoosin vasta 52-vuotiaana ja sen jälkeen lukenut aiheesta kaiken. Olen myös ADHD-tytön äiti. Olen kulkenut mutkikkaan elämänpolun lukuisien ammattien kautta yrittäjyyteen ja vihdoin omaan intohimooni kirjoittamiseen.

Toivon voivani auttaa muita samassa elämänvaiheessa.

ADHD-palikat